De antwoorden

Ook getriggerd door een vraag op een bierviltje, een broodzak of social media post over biotechdag?  De korte versies van de antwoorden vind je hier. En op biotechdag kan je meer in detail kennis maken met het onderzoek!

Kunnen we met microbiologie lekkere chocolade maken?
De lekkere, volle smaak van goede chocolade is het gevolg van de fermentatie van cacao. Dit is een proces waarbij micro-organismen een voedingsmiddel bewerken om tot een eindproduct – in dit geval chocolade – te komen. Maar het type micro-organisme heeft een effect op dit eindresultaat. Door bijvoorbeeld de juiste giststam te selecteren voor de fermentatie kunnen we chocolade verkrijgen met een superieure smaak. Yummy!

 

Beïnvloeden de microben in mijn darmen mijn gemoed?
In onze ingewanden leeft een hele maatschappij van microben. Soms vredig naast elkaar, soms in conflict. Maar de invloed van deze micro-organismen reikt veel verder dan ons darmstelsel. Door de stoffen die ze aanmaken kunnen ze zelfs ons brein beïnvloeden. Steeds meer en meer onderzoek suggereert dat bepaalde samenstellingen van microben in onze ingewanden een impact kunnen hebben op onze gezondheid en zelfs ons gemoed. Wees dus lief voor (de inwoners van) je darmen.

 

Kunnen we enkel antibiotica inzetten tegen bacteriële infecties?
Traditioneel bestrijden we bacteriële infecties met antibiotica. Maar bacteriën zijn geniepig. Ze ontwikkelen erg snel resistentie tegen vaak gebruikte antibiotica. Gelukkig gooien steeds meer wetenschappers het over een andere boeg in de strijd tegen bacteriën. Zo zijn er middelen in de maak die bacteriën hun wapens ontnemen, of die bacteriën doen samenklitten waardoor ze minder schade veroorzaken. Ook bacteriofagen, de – even geniepige – natuurlijke vijanden van bacteriën, worden steeds meer onderzocht als alternatief. We hebben dus nog wapens in ons arsenaal.

 

Maken microben ons water vuil of zuiver?
Microben maken zaken vuil. Of dat denken we toch. Maar vaak kunnen ze ook aangewend worden om dingen proper te krijgen. Zoals ons water. Bij waterzuivering worden eerst de grote stukken vuiligheid uit het water gefilterd. Daarna is het de beurt aan micro-organismen. Deze nuttige kleine wezentjes kunnen namelijk vervuild rioolwater gebruiken als voedsel. Nadat ze hun micro-buikje rond hebben gegeten, zakken ze naar de bodem van de tank en blijft er zuiver water over voor ons. Bedankt, kleine vrienden.

Mijn programma