Pers

Persbericht Biotechdag 2019: Microben: onzichtbaar en onmisbaar. Laat je zondag 20 oktober verrassen op de achtste VIB-Biotechdag

hierWe staan er meestal niet bij stil, maar we komen elke dag in aanraking met microben. Hoewel deze mini-wezens niet zichtbaar zijn met het blote oog, spelen ze een erg belangrijke rol in onder meer onze voeding, onze gezondheid, en onze omgeving.
Op zondag 20 oktober krijg je tijdens de achtste editie van VIB-Biotechdag een inkijk in de microbiologie die ons leven en onze wereld mee vormgeven. Zowel hun rol in voeding (lekkere chocolade, smeuïge yoghurt, sprankelend bier!), hun impact op onze gezondheid (blije darmen, antibiotica-alternatieven, indijken van epidemieën!), als hun invloed op het milieu (luchtkwaliteit verbeteren, milieuvriendelijke meststoffen, waterzuivering!) zal worden belicht door topwetenschappers.

Toponderzoek voor iedereen
Via tal van activiteiten stellen onderzoekers uit academische en industriële labo’s hun onderzoek op een bevattelijke manier tentoon. Zo kom je te weten hoe belangrijk microben zijn en waar de microbiologie tot kan bijdragen, zoals onder andere onderzoek naar darmflora.

Dr. Luc Colemont (Stop Darmkanker): “Het darmflora-onderzoek is ongetwijfeld één van de meest fascinerende (r)evoluties in de geneeskunde. Onze eigen darmflora die dag na dag haar geheimen prijsgeeft. Het ‘vergeten orgaan’ dat meer en meer een centrale rol blijkt te spelen bij zowel de gezonde burger als de zieke patiënt. Voor vele aandoeningen het ontbrekende stukje van de puzzel!”

VIB-Biotechdag biedt ook de unieke gelegenheid om de experimentele proefbrouwerij van professor Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie) te ontdekken die recent is opgestart. In zijn labo’s wordt onderzoek verricht op gist, niet enkel om beter bier te brouwen, maar ook om processen te ontrafelen die aan de basis van het leven liggen:

“Er zijn ongeveer een quintiljoen microben op de planeet. Dat is een 10 met 30 nullen, of 10 miljoen triljoen microben per mens op aarde”, vertelt prof. Kevin Verstrepen (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie). “Meer dan 99% daarvan is ons nog onbekend, en zelfs die kleine fractie die we al kennen is ongelooflijk belangrijk. Niet alleen omdat ze ons ziek maken of ons helpen met de bereiding van brood, bier, wijn, biobrandstoffen en medicijnen; maar ook omdat ze op of in ons lichaam wonen en daar een cruciale rol spelen in zowat alles wat we doen en zelfs voelen.”

Activiteiten voor jong en oud
Tientallen wetenschappers brengen op 20 oktober hun verhaal op een interactieve, laagdrempelige manier mét ruimte voor diepgang. Rondleidingen in hightech-labo’s, een bezoek aan een experimentele brouwerij, biotechbabbels, een biotechcafé, een interactieve biotechbeurs, kinderactiviteiten en workshops, meet&greet voor jongeren die op zoek zijn naar een wetenschappelijke studierichting (STEM)… Het aanbod is zeer divers, zodat biotechdag voor ieder wat wils aanbiedt.

De VIB-Biotechdag is een initiatief van het Vlaams instituut voor Biotechnologie, in samenwerking met KU Leuven, stad Leuven, Leuven Mindgate, flanders.bio, EOS en Radio 2.

Praktisch
Zondag 20 oktober van 12.30u tot 17.30u.
Campus Arenberg, Leuven.
Adres: Kasteelpark Arenberg 10, 3001 Leuven (Heverlee)
Gratis toegang.

Download hier beelden in hoge resolutie

Mijn programma