b i o t e c h d a g

MIcroben Onzichtbaar & onmisbaar

Leuven Campus Arenberg

scroll

Over Biotechdag

Biotechdag heeft dit jaar als thema: microbiologie
Microben op ons bord:
– lekkere chocolade, smeuïge yoghurt, sprankelend bier!
Microben bij ziekte én gezondheid:
– blije darmen, antibiotica-alternatieven, indijken van epidemieën!
Microben in strijd voor het milieu:
– luchtkwaliteit verbeteren, milieuvriendelijke meststoffen, waterzuivering!

Tientallen wetenschappers uit de Vlaamse biotechsector brengen hun verhaal op een interactieve, laagdrempelige manier mét ruimte voor diepgang. Biotechdag is een gratis evenement voor jong & oud met rondleidingen in hightech-labo’s, biotechbabbels, een biotechcafé, interactieve beurs, kinderactiviteiten en workshops,… Tot op zondag 20 oktober!

Wil je alvast een voorproefje? Bekijk hier de aftermovie van Biotechdag 2017

Programma

Stel zelf je programma samen

Maak je eigen programma

Voeg items toe aan je persoonlijke programma door ze aan te vinken.

Rondleidingen

Tijdens de rondleidingen door hightech labo’s ontdek je waar onderzoekers van VIB en KU Leuven aan werken en welke apparatuur ze daarvoor inzetten. Elke rondleiding duurt ongeveer 40minuten.

 • Antibiotica – hoe doden ze bacteriën en hoe ontsnappen deze hieraan

  Hoe ontsnappen sommige bacteriën aan antibiotica? Deze rondleiding verschaft meer inzicht over de trucs van bacteriën en hoe we proberen deze te ontrafelen.

 • Niet alleen bacteriën kunnen ons ziek maken – schimmelinfecties

  Bacteriën zijn niet de enige micro-organismen die last kunnen veroorzaken. Ook schimmels kunnen gevaarlijk zijn. Met de microscoop en petri-schaaltjes ontdek je tijdens deze rondleiding waarom sommige schimmels gevaarlijk kunnen zijn en wat we ertegen kunnen doen.

 • Het gevecht tegen resistente infecties – nieuwe bronnen van antibiotica

  Bacteriën kunnen snel resistent worden tegen antibiotica. Hoe pakken we dit probleem aan? Via filmpjes, posters, en labmateriaal kan je zien hoe nieuwe antibtiotica entdekt en ontwikkeld worden, en hoe de natuurlijke vijanden van bacteriën – fagen – kunnen ingeschakeld worden.

 • We never walk alone – het microbioom in actie

  Onze darmen zitten vol met bactierën. Maar hoe leren we deze passagiers kennen? Deze rondleiding toont je hoe we de bacteriën verzamelen en leren kennen, en hoe we ze mogelijk kunnen aanwenden om onszelf gezonder te maken.

 • Van het lab naar de toog – het gebruik van gisten in de productie van bier

  Zie – en ruik – hoe bier gemaakt wordt. Onderzoekers, films, en posters doen de details uit de doeken. Een rondleiding door de brouwerij vervolledigt de reis van je bier, van gist tot glas.

Biotechbabbels

Joël De Ceulaer en Hilde Devoghel praten ieder met enkele experten over belangrijke uitdagingen waaraan Vlaamse biotechspelers werken. De onderwerpen en sprekers zullen snel bekend gemaakt worden. We kunnen wel al aankondigen dat we eindigen met een grote klepper: een babbel over chocolade!

 • Onze darmmicroben en onze gezondheid
  De microben in onze darmen (het ‘microbioom’, of de darmflora) hebben een grote impact op onze gezondheid. Steeds meer onderzoek legt bloot hoe deze minuscule passagiers stoffen produceren die van belang blijken in processen zo divers als onze vertering, onze immuniteit tegen ziekten, en zelfs ons gemoed. Spelen die microben ook een rol bij het ontstaan van darmkanker?

  Jeroen Raes
  Jeroen Raes VIB-KU Leuven
  Luc Colemont
  Luc Colemont Stop Darmkanker
 • Darmflora en parkinson
  Ook ons zenuwstelsel blijft niet gespaard van invloed vanuit onze darmmicroben. Er zijn zelfs aanwijzingen dat darmflora van belang kan zijn in aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Kunnen we deze invloed begrijpen en in ons voordeel gebruiken? Dit wordt momenteel getest in een klinische proef met patiënten.

  Roosmarijn Vandenbroucke
  Roosmarijn Vandenbroucke VIB-UGent
  Ludwig Fortan
  Ludwig Fortan Vlaamse Parkinsonliga
 • Het gevecht tegen antibiotica-resistente bacteriën
  Antibiotica hebben de geneeskunde radicaal veranderd door vele levensbedreigende aandoeningen aan te pakken. Bacteriën zijn echter niet kansloos. Meer en meer gaat ons gebruik van antibiotica gepaard met de opkomst van antibiotica-resistentie. Vaak in die mate dat zelfs de meest recent ontwikkelde antibiotica geen effect meer hebben in bepaalde gevallen. Hoe beschermen we ons hiertegen? Wat kunnen we leren van bacteriën en hun natuurlijke vijanden?

  Dorien Wilmaerts
  Dorien Wilmaerts VIB-KU Leuven
  Bruno Verhasselt
  Bruno Verhasselt UZ Gent
 • Antibiotica of alternatieven?
  De toenemende antibiotica-resistentie is een groot probleem. En hoewel de zoektocht naar nieuwe antibiotica voortgaat, noopt de moeilijkheid van deze queeste ons ook tot het overwegen van andere paden, zoals het terugdringen van het antibiotica gebruik en het inzetten van andere strategieën.

  Herman Goossens
  Herman Goossens UZA
  Els Beirnaert
  Els Beirnaert Aelin Therapeutics
 • Microben in huidverzorging
  Je hebt meer microben op je gezicht dan mensen op de planeet. En dat is goed; want ze zorgen voor een gezonde huid en welriekende oksels. Meer nog, soms kunnen de juiste soorten zelfs een milieuvriendelijke oplossing zijn om onszelf te verzorgen. Door het ondersteunen van de microben die op onze huid leven (huidflora) kunnen we zelfs aandoeningen zoals acne te lijf gaan.

   

  Sarah Lebeer
  Sarah Lebeer Universiteit Antwerpen
  Chris Callewaert
  Chris Callewaert UGent
 • Yuck, schimmels. Of niet?
  We horen vaak over bacteriën en virussen, maar schimmels spelen ook een grote rol in onze gezondheid. Maar hoe juist? Wat weten we over schimmels en kunnen we ze gemakkelijk bestrijden wanneer nodig?

  Patrick Van Dijck
  Patrick Van Dijck VIB-KU Leuven
  Katrien Lagrou
  Katrien Lagrou UZ Leuven
 • Virussen helpen ons bacteriën te bestrijden

  Rob Lavigne KU Leuven
  Jean-Paul Pirnay Koningin Astrid Militair Hospitaal
 • Vaccins en epidemieën

  Marc Van Ranst KU Leuven
  Bert Schepens VIB-UGent
 • Duurzame landbouw, met en voor de natuur
  Planten gaan vaak een partnerschap aan met microben in de bodem om optimaal voeding te kunnen onttrekken uit de grond. Maar bepaalde microben kunnen ook op planten aangebracht worden om insecten te weren of plantenziekten te voorkomen. Op deze manier kan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen worden, of kunnen zelfs gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong worden ontworpen.

  Bruno Cammue
  Bruno Cammue VIB-KU Leuven
  Koen Quaghebeur
  Koen Quaghebeur Globachem
 • Microben voor een planeet in nood
  Hoe meer we leren over microben, hoe meer we versteld staan van hun eigenschappen. Het lijkt er zelfs op dat microben een belagrijke medestander kunnen zijn in het aanpakken van de huidige globale milieuproblemen. Hoe kunnen we de kracht van microben inzetten in de waterzuivering, bodemgezondheid, of voedingsproductie?

  Willy Verstraete
  Willy Verstraete UGent
  Peter Bossier
  Peter Bossier UGent
 • Nieuwe gisten, beter bier?
  Gisten worden gebruikt in vele voedingsmiddelen, maar ook in dranken. Bewijsstuk: bier. Onderzoek naar biergisten levert niet alleen fundamentele biologische kennis op, maar kan ook leiden tot nieuwe bieren met fantastische aroma’s. De studie van gist verbindt biologie en brouwerij.

  Stijn Mertens
  Stijn Mertens VIB-KU Leuven
  Ariane Lepas
  Ariane Lepas AB Inbev - Brouwerij Bosteels
 • Chocolade, mmmm
  Gisten worden gebruikt bij het maken van brood. En bier… En chocolade! Met de hulp van de juiste gist kunnen we deze geliefde lekkernij nog lekkerder maken of voorzien van een origineel smaakpalet. Echte Belgische chocolade, met een unieke twist door speciale gist.

  Kevin Verstrepen
  Kevin Verstrepen VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Koen Dewettinck
  Koen Dewettinck UGent

Meet & Greet

Ben je jong, lijkt biotech je wel iets, maar geen idee hoe het eraan toe gaat in een labo of wat je dan best studeert? Vraag het aan deze jonge onderzoekers. Zij werken in een universiteit of een biotechbedrijf en bieden je een blik op hun leefwereld vol microscopen, labojassen en veel internationale collega's.

 • Sneak preview: lees hier korte interviews met enkele onderzoekers.

  Laurien Van Dyck
  Laurien Van Dyck VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
  Michiel Schreurs
  Michiel Schreurs Voormalig VIB-KU Leuven
  Melanie Eggers VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
 • Sneak preview: lees hier korte interviews met enkele onderzoekers.

  Lieselotte Vermeersch
  Lieselotte Vermeersch VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Sebastian Proost
  Sebastian Proost VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Nena Testelmans
  Nena Testelmans VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
  Eveline Debroux
  Eveline Debroux reMYND
 • Sneak preview: lees hier korte interviews met enkele onderzoekers.

  Lindsay Devolder
  Lindsay Devolder VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Dominique Holtappels
  Dominique Holtappels Laboratorium voor Gentechnologie, KU Leuven
  Ingmar Claes
  Ingmar Claes Yun nv

Interactieve beurs

Ontdek op een interactieve manier het boeiende onderzoek en de uitdagende projecten van verschillende Vlaamse biotechspelers. Zowel voor jong en oud!

 • Over de vingerafdruk van microben en de voetafdruk van melk

  Als koeien boeren, dan komt er methaan vrij en dat is niet goed voor het klimaat. Maar wist je dat het niet de koeien zelf zijn, maar de microben in de koeienmaag die dat methaan produceren? En dat we de ecologische voetafdruk van melk kunnen verkleinen door die microben wat af te remmen? Bij dat onderzoek maken we een vingerafdruk van de microben. Bekijk op onze stand hoe dat precies in zijn werk gaat!
  ILVO

 • VIB Grand Challenges

  In de queeste om een nog grotere positieve impact te hebben op de maatschappij heeft VIB het Grand Challenges programma gelanceerd. Dit initiatief begint bij maatschappelijke noden op vlak van geneeskunde, het algemene welzijn, en duurzame landbouw. Om uitdagingen op deze vlakken aan te pakken, combineren interdisciplinaire teams hun expertise in projecten die leiden van basisonderzoek tot direct impact. VIB

 • Kan jij ontsnappen uit de Escape Room?

  Professor Janssen is ziek geworden in het labo. Kan jij vinden wat de oorzaak is en de professor redden? Onderzoek en ondervraag de professor in zijn lab en ontdek welke ziekte hem getroffen heeft. Heb je een verdachte bacterie gevonden? Test dan in 3D of deze microbe daadwerkelijk de oorzaak was van de ziekte. VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie

   

 • Charles River

  Charles River Laboratories helpt zijn wetenschappelijke partners gedurende het hele onderzoekproces. Ben je op zoek naar het meest geschikte dierenmodel en de training om dit verantwoord te gebruiken? Heeft je onderzoek nood aan doorgedreven veiligheidsevaluaties? Of ben je op zoek naar een gamma aan genetische tests? Charles River Laboratories biedt dit alles, en meer.

 • Microben, overal microben

  Ontdek hier hoe microben een rol spelen in ons leven. Leer hoe bier gemaakt wordt, zie schimmels in verschillende kleuren, doe een bordspel over darmflora, en verken de strategieën die bacteriën gebruiken om aan antibiotica te ontsnappen.
  VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie

 • Fagen versus bacteriën

  Wat is en wat doet een bacteriofaag? Hier krijg je het antwoord via modellen, filmpjes, posters, proefbuisjes, en … koekjes.
  Bio-ingenieursfaculteit KU Leuven

 • Bacteriën tegen parkinson

  Meer en meer onderzoek toont aan dat darmbacteriën een rol spelen in de ziekte van Parkinson. Kunnen sommige soorten bacteriën ons helpen de ziekte te bestrijden? Ontdek het hier.
  VIB – ikwerkmee

 • Ontdek de wereld van het onzichtbare!

  Ben jij iemand die alles met eigen ogen moet gezien hebben alvorens iets te geloven? Bezoek dan zeker de stand van Yakult en bekijk jezelf én de wereld nadien op een andere manier!
  Yakult

 • Ontdek je smaak met Ester!

  Smaak is een van de meest individuele dingen die er bestaan. Ontdek op onze stand waarom je sommige smaken lekkerder vindt dan andere, en hoe wij je helpen dit te ontdekken.
  Ester

 • Wetenschappen doen!

  Trek je stoutste laboschort aan en kom samen met Ekoli schuimen, bruisen, groeien, roken en boemen! Hier voer je de experimenten uit die je zelf wil en leer je over wetenschappen voor iedereen!
  Ekoli

 • Hoe een stickertje fruit langer vers houdt

  StixFresh heeft stickers ontworpen om fruit tot twee weken langer vers te houden. Ontdek hier met enkele experimenten hoe de stickers fruit kunnen beschermen!
  StixFresh

 • Ontdek de toekomst van de gezondheidszorg

  Kom kennismaken met de toekomst van de gezondheidszorg. Neem met Virtual Reality een kijkje in de hersenen van een patiënt met epilepsie, word een chirurg en voer een dissectie uit op een digitaal lijk.
  Health House

 • Hoeveel microben heb je vandaag al opgespoord?

  Speurders gezocht! Kom en doorzoek onze huiskamer. Je zal versteld staan hoeveel microben je dagelijks tegenkomt. Misschien verbaas je je nog meer over het feit dat we niet zonder hen kunnen!
  BCCM

 • Wie is de grootouder van bloemkool?

  Ga zelf aan de slag en ontdek hoe de veredeling van planten en het verbeteren van hun genetische eigenschappen een eeuwenoud gegeven is.
  Give CRISPR a chance: VIB-UGent

 • Dierproeven: nodig of overbodig?

  Hoe, waar en waarom worden dierproeven ingezet? We tonen je enkele heel concrete voorbeelden, én van alternatieven.
  Infopunt Proefdieronderzoek

 • Probiotica voor planten

  Leer hier hoe nieuwe microorganismen kunnen ingezet worden als gewasbeschermingsmiddel of groeibevorderaar voor duurzame landbouw. Je kan zelf experimenteren en de natuurlijke rijkdom aan microorganismen ontdekken.
  Aphea.bio

Biotech Glashelder hosted by EOS

Wil je graag ontdekken wat biotech allemaal in petto heeft? Tijdens deze korte praatjes krijg je een idee van de ongelooflijke diversiteit aan biotechonderzoek in Vlaanderen.

 • CRISPR in microben
  CRISPR is een recent techniek waarmee op een veilige, gerichte manier genen kunnen worden aangepast. Hoever staat de techniek in microben, en wat zijn de mogelijke toepassingen?

  Toon Swings
  Toon Swings VIB Tech Watch
 • CRISPR in planten
  Hoever staat de CRISPR techniek in planten? Kunnen we er gebruik van maken om uitdagingen in de landbouw (pesticiden, voedselproductie) aan te pakken?

  Joren De Ryck VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie
 • Zin en onzin van dierproeven
  Hoe, wanneer en waarom worden proefdieren gebruikt in onderzoek? Het Infopunt is een communicatieplatform waar iedereen kan discussiëren over de voor- en nadelen van proefdieronderzoek, maar ook over de wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang die geboekt wordt dankzij het gebruik van proefdieren.

  Jeroen Aerts
  Jeroen Aerts Infopunt Proefdieronderzoek
 • Transplantatie: redding of doodsvonnis?
  Orgaantransplantaties redden vele levens en kunnen soelaas bieden bij vele aandoeningen. Soms kan een transplantatie echter ook aanleiding geven tot de ontwikkeling van lymfeklierkanker. Hoe kan dit?

  Nena Testelmans
  Nena Testelmans VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
 • Bytes en bacteriën
  De duizenden bacteriën die op en in ons lichaam leven vormen een igewikkelde mini-maatschappij. Dankzij computers krijgen we langzaamaan meer inzicht in deze wereld.

  Sebastian Proost
  Sebastian Proost VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie & Laboratorium Moleculaire Bacteriologie (Rega Instituut)
 • Parkinson in je darmen?
  De bacteriën die in onze darmen leven – de darmflora – blijken een rol te spelen bij verschillende ziekten, waaronder mogelijk de ziekte van Parkinson. Kan deze kennis ons helpen de ziekte aan te pakken?

  Arnout Bruggeman
  Arnout Bruggeman VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek & UZ Gent
 • Een gezonde huid dankzij bacteriën
  Je huid heeft bacteriën nodig om gezond te zijn. De juiste combinatie van bacteriën kan een duurzame vorm van huidverzorging zijn.

  Ingmar Claes
  Ingmar Claes Yun NV
 • De gisten in ons leven
  Brood, bier, chocolade, yoghurt… Allemaal zaken die we hebben dankzij gist. Waar kunnen we gist nog voor gebruiken? Ontdek het hier.

  Ruben Wauters
  Ruben Wauters VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
 • Hoe een stickertje fruit langer vers houdt
  Voedselverspilling is een groot probleem. Vaak kopen we meer dan nodig, of bederft fruit sneller dan we denken. Een nieuw stickertje kan hulp bieden.

   

  Michelle Holtappels
  Michelle Holtappels StixFresh
 • Hoe virussen de wereld kunnen helpen voeden
  Veel voedsel gaat verloren na aantasting door schimmels of bacteriën. Misschien kunnen de natuurlijke vijanden van bacteriën – fagen – ons bijstaan in het verminderen van voedselverspilling en  -bederf.

  Dominique Holtappels
  Dominique Holtappels Laboratorium voor Gentechnologie, KU Leuven
 • Een microscopische wapenwedloop
  Bacteriën kunnen nuttig zijn, maar vaak ook schadelijk. Toch hebben ook zij inventieve vijanden – bacteriofagen – die net zich net zo snel kunnen aanpassen als de bacteriën zelf.

  Ines Staes
  Ines Staes Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie, KU Leuven
 • Virussen versus bacteriën
  Bacteriofagen kunnen gebruik maken van verschillende strategiën om hun slachtoffer (bacteriën) te verschalken. Sommige van die strategiën kunnen echter slecht nieuws zijn voor ons.

  Sanne Wolput
  Sanne Wolput Laboratorium voor Levensmiddelenmicrobiologie, KU Leuven
 • Voorspellen of immuuntherapie werkt
  Steeds vaker wordt immuuntherapie aangewend om kanker te bestrijden. Toch reageert niet elke patiënt hier even goed op. Kunnen we voorspellen in welke patiënten het goed zal werken?

  Marlies Vanden Bempt
  Marlies Vanden Bempt VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
 • Medicijn van bloed naar brein
  Hersenziekten zoals dementie, alzheimer, etc. komen voor in een steeds groeiende groep mensen. Het blijft echter moeilijk om medicatie naar en in het brein te brengen. Tijd voor een nieuwe aanpak.

  Maarten Dewilde
  Maarten Dewilde VIB Discovery Sciences
 • Betere diagnose en behandelig voor immuunziekten
  Primaire imuundeficiënties (PIDs) zijn een groep levensbedreigende ziekten die het immuunsysteem beschadigen. De diagnose en behandeling ervan is echter niet vanzelfsprekend. Innovatieve diagnose- en behandelingsmethoden kunnen helpen.

  Giorgia Bucciol
  Giorgia Bucciol UZ Leuven
 • Darmflora en darmonstekingen
  Inflammatoire darmziekten gaan vaak gepaard met een specifieke samenstelling van groepen darmbacteriën. Kan deze kennis ons helpen deze groep aandoeningen aan te pakken?

  Doris Vandeputte
  Doris Vandeputte VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
 • Een vroege interventie voor spondyloartritis
  Traditionele therapie voor spondyloartritis is vaak een langdurige, stapsgewijze behandeling. Maar kan een vroege interventie leiden tot een beter resultaat?

  Rik Lories
  Rik Lories KU Leuven/UZ Leuven

Kinderprogramma

Kom experimenteren in een labo, knutsel je favoriete microbe, verkleed je als een echte wetenschapper voor onze fotobooth en ontdek alle andere leuke kinderactiviteiten! Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar, zien we jou daar?

 • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

  Er is een onzichtbare wereld van microben op jouw voedsel en in je lichaam. Zo is een achtergelaten brooddoos een voedingsbodem voor schimmels. Hier kan je deelnemen aan een schimmelsafari.
  KU Leuven

 • Beestjes parcours

  Microben zitten overal. Test zelf hoe proper jij kan blijven tijdens ons labparcours.
  VIB-KU Leuven

 • Microbémon, ik kies jou!

  Knutsel je favoriete microbe in elkaar en plaats het in de juiste antwoordzone van het Microbémon Stadium tijdens de quiz.
  VIB-KU Leuven

 • De onzichtbare wereld van microben op jouw voedsel en lichaam

  Je lichaam en je eten zitten allebei vol met microben. In deze workshop leren we ze beter kennen.
  KU Leuven

 • DNA-isolatie uit kiwi

  We trekken een laboschort aan en gaan in het lab aan de slag met zeep, zout en alcohol. In deze workshop zal jij met je eigen ogen kunnen zien hoe een molecule uit kiwi kan geïsoleerd worden.  KU Leuven

 • Phage Art

  Bacteriofagen zijn mini-virussen die bacteriën aanvallen. Met echt labmateriaal maken we een faagkunstwerkje.
  KU Leuven

VIB kan voor de biotechdag 2019 een beroep doen op de volgende partners

 • Stad Leuven
 • KU Leuven
 • Leuven Mindgate
 • Flanders.bio
 • EOS
 • Radio 2