Over Biotechdag

Biotechdag is gratis en voor jong en oud, alle activiteiten zijn vrij toegankelijk, zonder voorinschrijvingen. Alle gebouwen en activiteiten zijn rolstoeltoegankelijk, het onthaal bevindt zich aan ESAT op Campus Arenberg. De meeste activiteiten worden aangeboden in het Nederlands en het Engels, met uitzondering van ‘Biotechbabbels’ en ‘Biotech glashelder’ (enkel Nederlands).

Bekijk hieronder alle activiteiten of open hier de programmaflyer.

Programma

Stel zelf je programma samen

Maak je eigen programma

Voeg items toe aan je persoonlijke programma door ze aan te vinken.

Rondleidingen

Tijdens de rondleidingen door hightech labo’s ontdek je waar onderzoekers van VIB en KU Leuven aan werken en welke apparatuur ze daarvoor inzetten. Elke rondleiding duurt ongeveer 40minuten.

 • Van het lab naar de toog – het gebruik van gisten in de productie van bier

  Zie – en ruik – hoe bier gemaakt wordt. Onderzoekers, films, en posters doen de details uit de doeken. Een rondleiding door de brouwerij vervolledigt de reis van je bier, van gist tot glas.

 • Het gevecht tegen resistente infecties – nieuwe bronnen van antibiotica

  Bacteriën kunnen snel resistent worden tegen antibiotica. Hoe pakken we dit probleem aan? Via filmpjes, posters, en labmateriaal kan je zien hoe nieuwe antibtiotica entdekt en ontwikkeld worden, en hoe de natuurlijke vijanden van bacteriën – fagen – kunnen ingeschakeld worden.

 • Niet alleen bacteriën kunnen ons ziek maken – schimmelinfecties

  Bacteriën zijn niet de enige micro-organismen die last kunnen veroorzaken. Ook schimmels kunnen gevaarlijk zijn. Met de microscoop en petri-schaaltjes ontdek je tijdens deze rondleiding waarom sommige schimmels gevaarlijk kunnen zijn en wat we ertegen kunnen doen.

 • We never walk alone – het microbioom in actie

  Onze darmen zitten vol met bactierën. Maar hoe leren we deze passagiers kennen? Deze rondleiding toont je hoe we de bacteriën verzamelen en leren kennen, en hoe we ze mogelijk kunnen aanwenden om onszelf gezonder te maken.

 • Antibiotica – hoe doden ze bacteriën en hoe ontsnappen deze hieraan

  Hoe ontsnappen sommige bacteriën aan antibiotica? Deze rondleiding verschaft meer inzicht over de trucs van bacteriën en hoe we proberen deze te ontrafelen.

Biotechbabbels

Joël De Ceulaer en Hilde Devoghel praten ieder met enkele experten over belangrijke uitdagingen waaraan Vlaamse biotechspelers werken.

 • Onze darmmicroben en onze gezondheid – Biotechbabbel

  De microben in onze darmen hebben een grote impact op onze gezondheid. Steeds meer onderzoek legt bloot hoe deze minuscule passagiers stoffen produceren die van belang blijken in processen zo divers als onze vertering, onze immuniteit tegen ziekten, en zelfs ons gemoed. Spelen die microben ook een rol bij het ontstaan van darmkanker?

  Jeroen Raes
  Jeroen Raes VIB-KU Leuven
  Luc Colemont
  Luc Colemont Stop Darmkanker
 • Het gevecht tegen antibiotica-resistente bacteriën – Biotechbabbel

  Antibiotica hebben de geneeskunde radicaal veranderd door vele levensbedreigende aandoeningen aan te pakken. Bacteriën zijn echter niet kansloos. Meer en meer gaat ons gebruik van antibiotica gepaard met de opkomst van antibiotica-resistentie. Vaak in die mate dat zelfs de meest recent ontwikkelde antibiotica geen effect meer hebben in bepaalde gevallen. Hoe beschermen we ons hiertegen? Wat kunnen we leren van bacteriën en hun natuurlijke vijanden?

  Dorien Wilmaerts
  Dorien Wilmaerts VIB-KU Leuven
  Bruno Verhasselt
  Bruno Verhasselt UZ Gent
 • Darmflora en Parkinson – Biotechbabbel

  Ook ons zenuwstelsel blijft niet gespaard van invloed vanuit onze darmmicroben. Er zijn zelfs aanwijzingen dat darmflora van belang kan zijn in aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Kunnen we deze invloed begrijpen en in ons voordeel gebruiken? Dit wordt momenteel getest in een klinische proef met patiënten.

  Roosmarijn Vandenbroucke
  Roosmarijn Vandenbroucke VIB-UGent
  Ludwig Fortan
  Ludwig Fortan Vlaamse Parkinsonliga
 • Antibiotica of alternatieven? – Biotechbabbel

  De toenemende antibiotica-resistentie is een groot probleem. En hoewel de zoektocht naar nieuwe antibiotica voortgaat, noopt de moeilijkheid van deze queeste ons ook tot het overwegen van andere paden, zoals het terugdringen van het antibiotica gebruik en het inzetten van andere strategieën.

  Els Beirnaert
  Els Beirnaert Aelin Therapeutics
  Steven Callens
  Steven Callens UGent
 • Microben in huidverzorging – Biotechbabbel


  Je hebt meer microben op je gezicht dan mensen op de planeet. En dat is goed; want ze zorgen voor een gezonde huid en welriekende oksels. Meer nog, soms kunnen de juiste soorten zelfs een milieuvriendelijke oplossing zijn om onszelf te verzorgen. Door het ondersteunen van de microben die op onze huid leven (huidflora) kunnen we zelfs aandoeningen zoals acne te lijf gaan.

   

  Sarah Lebeer
  Sarah Lebeer Universiteit Antwerpen
  Chris Callewaert
  Chris Callewaert UGent
 • Bacteriofaagtherapie, als antibiotica niet helpen… – Biotechbabbel

  Bacteriën hebben twee grote vijanden: antibiotica en bacteriofagen. In het geval van antibiotica-resistentie, doet de geneeskunde beroep op bacteriofagen. Dit zijn kleine virussen die binnendringen in bacteriën om ze te vernietigen. Hiervoor beschikken ze over een reusachtig wapenarsenaal, dat het onderwerp van heel wat onderzoek uitmaakt. Dit is een belangrijke stap om bacteriofaagtherapie te optimaliseren. Met dit type worden traumapatiënten al jaren geholpen in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek.

  Rob Lavigne
  Rob Lavigne KU Leuven
  Jean-Paul Pirnay
  Jean-Paul Pirnay Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek
 • Yuck, schimmels. Of niet? – Biotechbabbel

  We horen vaak over bacteriën en virussen, maar schimmels spelen ook een grote rol in onze gezondheid. Maar hoe juist? Wat weten we over schimmels en kunnen we ze gemakkelijk bestrijden wanneer nodig?

  Patrick Van Dijck
  Patrick Van Dijck VIB-KU Leuven
  Katrien Lagrou
  Katrien Lagrou UZ Leuven
 • Vaccins en epidemieën – Biotechbabbel

  In onze steeds meer verbonden wereld kunnen epidemieën zich snel en globaal verspreiden. De bevolking neemt toe en we wonen steeds dichter op elkaar. Vandaar het belang van vaccinatie. Om ervoor te zorgen dat epidemieën niet de kans krijgen om uit te groeien tot grote problemen voor de volksgezondheid is het nodig dat een voldoende groot aantal mensen gevaccineerd is. Maar ook voor je eigen gezondheid kunnen vaccins cruciaal zijn.

   

  Marc Van Ranst
  Marc Van Ranst KU Leuven
  Bert Schepens
  Bert Schepens VIB-UGent
 • Duurzame landbouw, met en voor de natuur – Biotechbabbel

  Planten gaan vaak een partnerschap aan met microben in de bodem om optimaal voeding te kunnen onttrekken uit de grond. Maar bepaalde microben kunnen ook op planten aangebracht worden om insecten te weren of plantenziekten te voorkomen. Op deze manier kan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen worden, of kunnen zelfs gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong worden ontworpen.

  Bruno Cammue
  Bruno Cammue VIB-KU Leuven
  Koen Quaghebeur
  Koen Quaghebeur Globachem
 • Nieuwe gisten, beter bier? – Biotechbabbel

  Gisten worden gebruikt in vele voedingsmiddelen, maar ook in dranken. Bewijsstuk: bier. Onderzoek naar biergisten levert niet alleen fundamentele biologische kennis op, maar kan ook leiden tot nieuwe bieren met fantastische aroma’s. De studie van gist verbindt biologie en brouwerij.

  Stijn Mertens
  Stijn Mertens VIB-KU Leuven
  Ariane Lepas
  Ariane Lepas AB Inbev - Brouwerij Bosteels
 • Microben voor een planeet in nood – Biotechbabbel

  Hoe meer we leren over microben, hoe meer we versteld staan van hun eigenschappen. Het lijkt er zelfs op dat microben een belagrijke medestander kunnen zijn in het aanpakken van de huidige globale milieuproblemen. Hoe kunnen we de kracht van microben inzetten in de waterzuivering, bodemgezondheid, of voedingsproductie?

  Willy Verstraete
  Willy Verstraete UGent
  Peter Bossier
  Peter Bossier UGent
 • Chocolade, mmmm – Biotechbabbel

  Gisten worden gebruikt bij het maken van brood. En bier… En chocolade! Met de hulp van de juiste gist kunnen we deze geliefde lekkernij nog lekkerder maken of voorzien van een origineel smaakpalet. Echte Belgische chocolade, met een unieke twist door speciale gist.

  Kevin Verstrepen
  Kevin Verstrepen VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Koen Dewettinck
  Koen Dewettinck UGent

Meet & Greet

Ben je jong, lijkt biotech je wel iets, maar geen idee hoe het eraan toe gaat in een labo of wat je dan best studeert? Vraag het aan deze jonge onderzoekers. Zij werken in een universiteit of een biotechbedrijf en bieden je een blik op hun leefwereld vol microscopen, labojassen en veel internationale collega's.

 • Meet & Greet

  Sneak preview: lees hier korte interviews met enkele onderzoekers.

  Laurien Van Dyck
  Laurien Van Dyck VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
  Michiel Schreurs
  Michiel Schreurs VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Melanie Eggers
  Melanie Eggers VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
 • Meet & Greet

  Sneak preview: lees hier korte interviews met enkele onderzoekers.

  Lieselotte Vermeersch
  Lieselotte Vermeersch VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Sebastian Proost
  Sebastian Proost VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Nena Testelmans
  Nena Testelmans VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
  Eveline Debroux
  Eveline Debroux reMYND
 • Meet & Greet

  Sneak preview: lees hier korte interviews met enkele onderzoekers.

  Lindsay Devolder
  Lindsay Devolder VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
  Dominique Holtappels
  Dominique Holtappels Laboratorium voor Gentechnologie, KU Leuven
  Ingmar Claes
  Ingmar Claes YUN Probiotherapy

Biotech Glashelder hosted by EOS

Wil je graag ontdekken wat biotech allemaal in petto heeft? Tijdens deze korte praatjes krijg je een idee van de ongelooflijke diversiteit aan biotechonderzoek in Vlaanderen.

 • CRISPR in microbe – Biotech Glashelder

  CRISPR is een recent techniek waarmee op een veilige, gerichte manier genen kunnen worden aangepast. Hoever staat de techniek in microben, en wat zijn de mogelijke toepassingen?

  Toon Swings
  Toon Swings VIB
 • CRISPR in planten – Biotech Glashelder

  Hoever staat de CRISPR techniek in planten? Kunnen we er gebruik van maken om uitdagingen in de landbouw (pesticiden, voedselproductie) aan te pakken?

  Joren De Ryck
  Joren De Ryck VIB-UGent Centrum voor Planten Systeembiologie
 • Zin en onzin van dierproeven – Biotech Glashelder

  Hoe, wanneer en waarom worden proefdieren gebruikt in onderzoek? Het Infopunt is een communicatieplatform waar iedereen kan discussiëren over de voor- en nadelen van proefdieronderzoek, maar ook over de wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang die geboekt wordt dankzij het gebruik van proefdieren.

  Jeroen Aerts
  Jeroen Aerts Infopunt Proefdieronderzoek
 • Transplantatie: redding of doodsvonnis? – Biotech Glashelder

  Orgaantransplantaties redden vele levens en kunnen soelaas bieden bij vele aandoeningen. Soms kan een transplantatie echter ook aanleiding geven tot de ontwikkeling van lymfeklierkanker. Hoe kan dit?

  Nena Testelmans
  Nena Testelmans VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
 • Bytes en bacteriën – Biotech Glashelder

  De duizenden bacteriën die op en in ons lichaam leven vormen een igewikkelde mini-maatschappij. Dankzij computers krijgen we langzaamaan meer inzicht in deze wereld.

  Sebastian Proost
  Sebastian Proost VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie & Laboratorium Moleculaire Bacteriologie (Rega Instituut)
 • Parkinson in je darmen? – Biotech Glashelder

  De bacteriën die in onze darmen leven – de darmflora – blijken een rol te spelen bij verschillende ziekten, waaronder mogelijk de ziekte van Parkinson. Kan deze kennis ons helpen de ziekte aan te pakken?

  Arnout Bruggeman
  Arnout Bruggeman VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek & UZ Gent
 • Een gezonde huid dankzij bacteriën – Biotech Glashelder

  Je huid heeft bacteriën nodig om gezond te zijn. De juiste combinatie van bacteriën kan een duurzame vorm van huidverzorging zijn.

  Ingmar Claes
  Ingmar Claes YUN Probiotherapy
 • De gisten in ons leven – Biotech Glashelder

  Brood, bier, chocolade, yoghurt… Allemaal zaken die we hebben dankzij gist. Waar kunnen we gist nog voor gebruiken? Ontdek het hier.

  Ruben Wauters
  Ruben Wauters VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
 • Hoe een stickertje fruit langer vers houdt – Biotech Glashelder

  Voedselverspilling is een groot probleem. Vaak kopen we meer dan nodig, of bederft fruit sneller dan we denken. Een nieuw stickertje kan hulp bieden.

   

  Michelle Holtappels
  Michelle Holtappels StixFresh
 • Hoe virussen de wereld kunnen helpen voeden – Biotech Glashelder

  Veel voedsel gaat verloren na aantasting door schimmels of bacteriën. Misschien kunnen de natuurlijke vijanden van bacteriën – fagen – ons bijstaan in het verminderen van voedselverspilling en  -bederf.

  Dominique Holtappels
  Dominique Holtappels Laboratorium voor Gentechnologie, KU Leuven
 • Een microscopische wapenwedloop – Biotech Glashelder

  Bacteriën kunnen nuttig zijn, maar vaak ook schadelijk. Toch hebben ook zij inventieve vijanden – bacteriofagen – die net zich net zo snel kunnen aanpassen als de bacteriën zelf.

  Ines Staes
  Ines Staes Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie, KU Leuven
 • Virussen versus bacteriën – Biotech Glashelder

  Bacteriofagen kunnen gebruik maken van verschillende strategiën om hun slachtoffer (bacteriën) te verschalken. Sommige van die strategiën kunnen echter slecht nieuws zijn voor ons.

  Sanne Wolput
  Sanne Wolput Laboratorium voor Levensmiddelenmicrobiologie, KU Leuven
 • Biotech Glashelder

  Een snellere diagnose voor leverziekten
  Chronische leveraandoeningen zijn verantwoordelijk voor een groot aantal vroegtijdige overlijdens. Vaak komt een diagnose te laat. Een vroegere diagnose is dan ook een crucial stap om de impact van deze aandoeningen te verminderen.

  David Cassiman
  David Cassiman UZ Leuven
 • Voorspellen of immuuntherapie werkt – Biotech Glashelder

  Steeds vaker wordt immuuntherapie aangewend om kanker te bestrijden. Toch reageert niet elke patiënt hier even goed op. Kunnen we voorspellen in welke patiënten het goed zal werken?

  Marlies Vanden Bempt
  Marlies Vanden Bempt VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie
 • Medicijn van bloed naar brein – Biotech Glashelder

  Hersenziekten zoals dementie, alzheimer, etc. komen voor in een steeds groeiende groep mensen. Het blijft echter moeilijk om medicatie naar en in het brein te brengen. Tijd voor een nieuwe aanpak.

  Maarten Dewilde
  Maarten Dewilde VIB Discovery Sciences
 • Betere diagnose en behandelig voor immuunziekten – Biotech Glashelder

  Primaire imuundeficiënties (PIDs) zijn een groep levensbedreigende ziekten die het immuunsysteem beschadigen. De diagnose en behandeling ervan is echter niet vanzelfsprekend. Innovatieve diagnose- en behandelingsmethoden kunnen helpen.

  Giorgia Bucciol
  Giorgia Bucciol UZ Leuven
 • Darmflora en darmonstekingen – Biotech Glashelder

  Inflammatoire darmziekten gaan vaak gepaard met een specifieke samenstelling van groepen darmbacteriën. Kan deze kennis ons helpen deze groep aandoeningen aan te pakken?

  Doris Vandeputte
  Doris Vandeputte VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie
 • Een vroege interventie voor spondyloartritis – Biotech Glashelder

  Traditionele therapie voor spondyloartritis is vaak een langdurige, stapsgewijze behandeling. Maar kan een vroege interventie leiden tot een beter resultaat?

  Rik Lories
  Rik Lories KU Leuven/UZ Leuven

Interactieve beurs

Ontdek op een interactieve manier het boeiende onderzoek en de uitdagende projecten van verschillende Vlaamse biotechspelers. Zowel voor jong en oud!

 • Probiotica voor planten

  Leer hier hoe nieuwe microorganismen kunnen ingezet worden als gewasbeschermingsmiddel of groeibevorderaar voor duurzame landbouw. Je kan zelf experimenteren en de natuurlijke rijkdom aan microorganismen ontdekken.
  Aphea.bio

 • Ontdek de toekomst van de gezondheidszorg

  Kom kennismaken met de toekomst van de gezondheidszorg. Neem met Virtual Reality een kijkje in de hersenen van een patiënt met epilepsie, word een chirurg en voer een dissectie uit op een digitaal lijk.
  Health House

 • Hoeveel microben heb je vandaag al opgespoord?

  Speurders gezocht! Kom en doorzoek onze huiskamer. Je zal versteld staan hoeveel microben je dagelijks tegenkomt. Misschien verbaas je je nog meer over het feit dat we niet zonder hen kunnen!
  BCCM

 • Dierproeven: nodig of overbodig?

  Hoe, waar en waarom worden dierproeven ingezet? We tonen je enkele heel concrete voorbeelden, én van alternatieven.
  Infopunt Proefdieronderzoek

 • Ontdek de wereld van het onzichtbare!

  Ben jij iemand die alles met eigen ogen moet gezien hebben alvorens iets te geloven? Bezoek dan zeker de stand van Yakult en bekijk jezelf én de wereld nadien op een andere manier!
  Yakult

 • Hoe een stickertje fruit langer vers houdt

  StixFresh heeft stickers ontworpen om fruit tot twee weken langer vers te houden. Ontdek hier met enkele experimenten hoe de stickers fruit kunnen beschermen!
  StixFresh

 • Bacteriën tegen parkinson

  Meer en meer onderzoek toont aan dat darmbacteriën een rol spelen in de ziekte van Parkinson. Kunnen sommige soorten bacteriën ons helpen de ziekte te bestrijden? Ontdek het hier.
  VIB – ikwerkmee

 • Fagen versus bacteriën

  Wat is en wat doet een bacteriofaag? Hier krijg je het antwoord via modellen, filmpjes, posters, proefbuisjes, en … koekjes.
  Bio-ingenieursfaculteit KU Leuven

 • Ontdek je smaak met Ester!

  Smaak is een van de meest individuele dingen die er bestaan. Ontdek op onze stand waarom je sommige smaken lekkerder vindt dan andere, en hoe wij je helpen dit te ontdekken.
  Ester

 • Microben, overal microben

  Ontdek hier hoe microben een rol spelen in ons leven. Leer hoe bier gemaakt wordt, zie schimmels in verschillende kleuren, doe een bordspel over darmflora, en verken de strategieën die bacteriën gebruiken om aan antibiotica te ontsnappen.
  VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie

 • Over de vingerafdruk van microben en de voetafdruk van melk

  Als koeien boeren, dan komt er methaan vrij en dat is niet goed voor het klimaat. Maar wist je dat het niet de koeien zelf zijn, maar de microben in de koeienmaag die dat methaan produceren? En dat we de ecologische voetafdruk van melk kunnen verkleinen door die microben wat af te remmen? Bij dat onderzoek maken we een vingerafdruk van de microben. Bekijk op onze stand hoe dat precies in zijn werk gaat!
  ILVO

 • Mag het iets minder zijn

  Tijdens een live podcast zitten Pieter-Jan en Steven samen met experten uit verschillende vakgebieden voor een toegankelijk gesprek over de kern van hun onderzoek. Moet je echt een boek of een doctoraatsthesis lezen om de boodschap te begrijpen, of … Mag het iets minder zijn?

 • VIB Grand Challenges

  In de queeste om een nog grotere positieve impact te hebben op de maatschappij heeft VIB het Grand Challenges programma gelanceerd. Dit initiatief begint bij maatschappelijke noden op vlak van geneeskunde, het algemene welzijn, en duurzame landbouw. Om uitdagingen op deze vlakken aan te pakken, combineren interdisciplinaire teams hun expertise in projecten die leiden van basisonderzoek tot direct impact. VIB

 • Kan jij ontsnappen uit de Escape Room?

  Dr. X. Ray, onderzoeker in de biotechnologie, is ziek geworden in het labo. Kan jij vinden wat de oorzaak is en de professor redden? Onderzoek en ondervraag de professor in zijn lab en ontdek welke ziekte hem getroffen heeft. Heb je een verdachte bacterie gevonden? Test dan in 3D of deze microbe daadwerkelijk de oorzaak was van de ziekte. VIB-VUB Centrum voor Structurele Biologie

   

 • Wetenschappen doen!

  Trek je stoutste labojas aan en kom volop experimenteren bij Ekoli! Meer nog, leer de knepen van het vak en je kan er ook thuis mee aan de slag!
  Ekoli

 • Op zoek naar het beste proefdiermodel

  Charles River Laboratories helpt zijn wetenschappelijke partners gedurende het hele onderzoekproces. Ben je op zoek naar het meest geschikte dierenmodel en de training om dit verantwoord te gebruiken? Heeft je onderzoek nood aan doorgedreven veiligheidsevaluaties? Of ben je op zoek naar een gamma aan genetische tests? Charles River Laboratories biedt dit alles, en meer.

 • Wie is de grootouder van bloemkool?

  Ga zelf aan de slag en ontdek hoe de veredeling van planten en het verbeteren van hun genetische eigenschappen een eeuwenoud gegeven is.
  Give CRISPR a chance: VIB-UGent

Kids-only programma

Kom experimenteren in een labo, knutsel je favoriete microbe, speel een bacteriegame en ontdek alle andere leuke kinderactiviteiten! Speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar, zien we jou daar? Elk labo duurt ongeveer 30 minuten.

 • Microbémon, ik kies jou!

  Knutsel je favoriete microbe in elkaar en plaats het in de juiste antwoordzone van het Microbémon Stadium tijdens de quiz.
  VIB-KU Leuven

 • Beestjes parcours

  Microben zitten overal. Test zelf hoe proper jij kan blijven tijdens ons labparcours.
  VIB-KU Leuven

 • Phage Art

  Bacteriofagen zijn mini-virussen die bacteriën aanvallen. Met echt labmateriaal maken we een faagkunstwerkje.
  KU Leuven

 • DNA-isolatie uit kiwi

  We trekken een laboschort aan en gaan in het lab aan de slag met zeep, zout en alcohol. In deze workshop zal jij met je eigen ogen kunnen zien hoe een molecule uit kiwi kan geïsoleerd worden.  KU Leuven

 • De wondere wereld van schimmels

  Een achtergelaten brooddoos is een ideale voedingsbodem voor schimmels. In deze workshop kijk je naar schimmels die in zo’n brooddoos groeien, zowel met het blote oog als onder de microscoop. Op die manier gaan we op zoek naar de diversiteit in de wereld van de schimmels.
  KU Leuven

 • MonoColi

  We spelen een bacteriegame! In een combinatie van monopoly en ganzenbord is het de bedoeling om zo snel mogelijk van je ziektekiemen verlost te raken. Je leert bij over bacteriën, virussen, antibiotica en gezond leven. KU Leuven

 • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

  We nemen de wondere wereld van micro-organismen in voedsel en op het menselijk lichaam onder de loep! In deze workshop ontdekken jullie met welke bacteriën en schimmels jullie dagelijks in contact komen, en hoe jullie deze zichtbaar kunnen maken.
  KU Leuven

Biotech Café

Biotech in je keukenkast, apotheek… en op café! Ben je klaar voor een speeddate in het biotechcafé van flanders.bio? Maak kennis met 5 producten die met biotechnieken tot stand kwamen. Aan welke tafel wil jij aanschuiven?

 • Binnenkijken in de spijsvertering

  ProDigest heeft met de SHIME® een uniek labotoestel ontwikkeld dat het volledige maag-darmkanaal van mens en dier nabootst.  Hoe doen we dat? Wat gebeurt er in onze darmen? Wat gebeurt er met voeding & geneesmiddelen die via de mond zijn opgenomen? Wat is het belang van al die bacteriën in onze darm? Kom meer te weten over de simulator van het spijsverteringsstelsel en zijn toepassingen. ProDigest 

 • Levende melkzuurbacteriën in de strijd tegen puistjes

  Na meer dan 10 jaar onderzoek aan de Universiteit van Antwerpen, bracht YUN effectieve en duurzame oplossingen op de markt tegen veelvoorkomende huidaandoeningen. YUN’s ontwikkelde een technologie om bacteriën levend te houden in een waterhoudende crème. Op basis van klinisch onderzoek hebben ze aangetoond dat specifiek de levende bacteriën de puistjes aanpakken. YUN Probiotherapy

 • Unieke craftbieren met een verhaal !

  Enigma Brouwerij ontwikkelt nieuwe, spannende bieren door gebruik te maken van nieuwe giststammen en hopvariëteiten. Sinds 2016 commercialiseert Enigma een 10-tal bieren die wereldwijd hun afzet vinden. Enigma is vandaag vooral bekend om zijn smaakvolle bieren en kleurrijke etiketten die elk een verhaal vertellen. Enigma Belgian Brewery

 • Microbe gebaseerde pharmaceutica

  ActoBiotics® zijn gebaseerd op de bacterie Lactococcus lactis  die ook gebruikt wordt bij kaasproductie. Deze ActoBiotics® kunnen geneesmiddelen tot in de relevante organen brengen en ter plaatse produceren, voor een heel gerichte therapie.
  Actobiotics

 • Colli-Pee®: Eenvoudige en hygiënische urinecollectie

  Seksueel overdraagbare infecties en kankers zoals baarmoederhals- en prostaatkanker kunnen gedetecteerd worden in urine. Novosanis ontwikkelt en produceert urinecollectiesystemen (Colli-Pee®). Hiermee kunnen patiënten eenvoudig en hygiënisch het eerste deel van de urine opvangen.  Novosanis

VIB kan voor de biotechdag 2020 een beroep doen op de volgende partners

 • Stad Leuven
 • KU Leuven
 • Leuven Mindgate
 • Flanders.bio
 • EOS
 • Radio 2